Mi az osteoporosis?

Oszteoporózisban – mely  szó szerint porózus / lyukacsos  csontokat jelent –  a csontok sűrűsége csökken, minőségük romlik. A csontok egyre porózusabbá, törékenyebbé válnak, törésük kockázata jelentősen megnő, magasabb, mint normál csontok esetében. A csontok fogyása csendben és fokozatosan történik. Csökken a csontok ásványi anyag tartalma, így a kalciumé is – gyorsabban, mint ahogyan azt a szervezet pótolni tudná. Ez aztán a csontok elvékonyodásához vezet (csökken a csont sűrűség vagy a csonttömeg). Gyakran nem is jelentkeznek  tünetek, csak már akkor, amikor a csonttörés bekövetkezik.

Az osteoporosis gyakran kísér bizonyos hormonális betegségeket, állapotokat (pl. menopauza), de a csontritkulás maga egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet (pl. szteroidok adásakor, közepes vagy nagy dózisban hosszú időn keresztül).

Magyarországon az osteoporosis hozzávetőlegesen 900 000 embert érint, 600 000 nőt és 300 000 férfit. .

 

Bal: normál csont  Jobb: oszteoporózisos csont

Az oszteoporózis törésekhez vezet.

Az osteoporosis törésekhez vezethet.

 

Mivel a csontok vékonyabbá válnak és csökken a sűrűségük, már egy enyhébb ütés vagy esés is okozhat komoly törést. A csontritkulás bármelyik csontot érintheti, de leginkább a csípő, gerinc és a csukló jön számításba. A gerincet (csigolyákat) érintő oszteoporózisos törések a testmagasság csökkenését eredményezhetik, vagy / és  a testtartást változtatják meg. A csontritkulásnak az esetek többségében nincs tünete addig, amíg nem következik be a törés; ezért is nevezik „néma kórnak” (silent disease).  A csontritkulás specifikus kockázati tényezőinek meglétekor az orvosnak a beteget osteoporosis irányában is meg kell vizsgálnia; ugyanígy, ha enyhébb ütés vagy esés következtében törik el a beteg csontja. A törések krónikus fájdalomhoz a függetlenség elvesztéséhez, sőt korai halálhoz is vezethetnek – így a törések elkerülése mindenképpen egészségügyi prioritás.

Előzzük  meg a töréseket!

A  törések kockázata minden új töréssel nő. Ha valakinek egy csigolyája eltörik / összeroppan, a következő törés valószínűsége az elkövetkező évben a négyszeresére nő. Ezért elengedhetelen a csontritkulás diagnosztizálása és kezelése annak érdekében, hogy elkerüljük a további töréseket.

Bővebben a rizikótényezőkről

 

A férfiak és a nők egyaránt hordozhatnak bizonyos ?kockázati tényezőket?, amelyek esélyessé teszik őket arra, hogy kialakuljon náluk az osteoporosis. 50 évesnél idősebbeknél, ha náluk megállapíthatók  a kockázati tényezők, csontsűrűség-vizsgálat elvégzése lehet szükséges. Nőknél a csontok  gyorsan veszítenek kalciumot és ásványi anyagokat. A menopauza után néhány évig évente körülbelül 2% – os csontvesztés. A férfiak is veszítenek csonttömeget idősödésük során,  a tesztoszteron szint bennük fokozatosan csökken, ezért csonttömegük csökkenése az élet későbbi szakaszában következik be.

Rizikótényezők

 • családon belüli halmozott előfordulás ? dohányzás
 • mértéktelen kávéfogyasztás
 • jelentős mennyiségű, tartós alkoholfogyasztás
 • elégtelen kálcium és D-vitamin tartalmú táplálkozás
 • mozgásszegény életmód
 • sovány testalkat
 • korán bekövetkezett változó kor
 • más idült betegség
 • egyes gyógyszerek (például szteroidkészítmények) tartós szedése
Másodlagos oszteoporózis számos betegséghez társulhat, de viszonylag ritkán fordul elő. Ilyenek pl.:
 • sokízületi gyulladások,
 • egyes belgyógyászati betegségek,
 • egyes belső elválasztású mirigyek betegségei,
 • asztma, gyulladásos bélbetegségek,
 • egyéb olyan zavarok, amikor a kálcium felszívódása nem megfelelő

 

Családi anamnézis

A csontok egészsége

Bone health can be strongly inherited so consider your family history of osteoporosis. It is important to note if anyone in your family (particularly parents or siblings) has ever been diagnosed with osteoporosis, broken a bone from a minor fall or rapidly lost height. These can indicate low bone density.

Kalcium és D vitamin szint

Nem elegendő kalcium bevitel – felnőttek szükséglete 1 000 mg naponta (javasolt táplálékkal bevinni), mely 1300 mg napi adagra emelhető  50 év feletti nőkön és 70 éven felüli férfiaknál . Az alacsony D vitamin szint – kevés napfény azt jelenti, hogy  a szervezet nem jut elegendő D vitaminhoz, ami a kalcium felszívódásához szükséges.

Saját orvosi anamnézis

Bizonyos állapotok és gyógyszerek a csontok egészségét befolyásolhatják. Kortikoszteroidok- melyek aztma,  rheumatoid arthritisnés más gyulladáos megbetegedésekbe

Certain conditions and medications can impact on your bone health. Corticosteroids – commonly used for asthma, rheumatoid arthritis and other inflammatory conditions Low hormone levels – in women: early menopause; in men: low testosterone Thyroid conditions – over active thyroid or parathyroid Conditions leading to malabsorption eg: coeliac disease, inflammatory bowel disease Some chronic diseases eg: rheumatoid arthritis, chronic liver or kidney disease Some medicines for breast cancer, prostate cancer, epilepsy and some antidepressants

Életmódi faktorok

Kevés fizikai aktivtás, masszív dohányzás, nagymértékű alkohol fogyasztás, alacsony testsúly – vékony testalkat, excessiv túlsúly (újabb vizsgálatok igazolták, hogy a hormonokkal kapcsolatos elhízás hatással van a csontokra.)

 

Diagnózis

 

Hogyan diagnosztizálják az oszteoporózist

Az oszteoporózist csontsűrűség-vizsgálattal (általában csontsűrűség-teszt néven) diagnosztizálják. Ez egy egyszerű letapogatás, amely méri a csontok sűrűségét, általában a csípőnél és a gerincnél. Egyszerűen csak feküdni kell egy párnázott asztalon, és a gép karja áthalad a test fölött. A szkennelés körülbelül 10-15 percig tart. A szkennelés felöltözve történik. A háziorvos először felméri az osteoporosis kockázati tényezőit, mielőtt vizsgálatot rendel el.

Kinél szükséges elvégezni a csontsűrűség mérést?

Az 50 éven felüli férfiaknál és nőknél, akiknek kockázati tényezői vannak, szükség lehet egy csont ellenőrzésre, csontsűrűség-vizsgálat segítségével. Ha alacsony a csontsűrűség, akkor valószínűbb, hogy a jövőben csonttörés következik be. Egyes kockázati tényezők megkövetelhetik az 50 év alatti emberek csontsűrűség-vizsgálatát is. Minél hamarabb megtudja valaki, hogy alacsony a csontsűrűsége vagy az oszteoporózisa van, annál jobb, mert, minél előbb tudnia kell a csontok egészségének kezeléséről. Ezen információk megismerése azt jelenti, hogy Ön és orvosa intézkedéseket hozhat a csontok erős tartása, a csontok tömegének lassú elvesztése és a törések kockázatának csökkentése érdekében.

Mit mondanak az eredmények?

A csontsűrűség-vizsgálat meghatározza, hogy szükség van-e valamilyen intézkedésre a csontok egészségének javítása érdekében. Az eredmény jelzi, hogy a csontok a következő kategóriák valamelyikébe esnek: ? Normál ? Alacsony csontsűrűség (osteopénia) ? Csontritkulás.